Catalunya.- El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural té en marxa un Pla d’acció per assolir l’ús sostenible dels productes fitosanitaris a Catalunya 2022-2030.
El Pla s’ha presentat aquest divendres en una finca de fruiters i cereals situada a Bell-lloc d’Urgell on s’utilitzen trampes de confusió sexual com a mètode de control biològic. El document recull i dona forma a una sèrie d’actuacions incloses en el nou marc europeu de millora de la sostenibilitat en la producció agrícola.
El nou Pla té com a objectiu optimitzar la prevenció de plagues, la formació i l’assessorament tècnic en gestió integrada de plagues per assolir l’ús sostenible dels productes fitosanitaris. La gestió integrada de plagues (GIP) és l’examen acurat de tots els mètodes de protecció vegetal disponibles i posterior integració de mesures adequades per evitar el desenvolupament de poblacions d’organismes nocius i mantenir l’ús de productes fitosanitaris i altres formes d’intervenció en nivells que estiguin econòmicament i ecològicament justificats i que redueixin o minimitzin els riscos per a la salut humana i el medi ambient. La gestió integrada de plagues posa èmfasi a aconseguir el desenvolupament de cultius sans amb la mínima alteració possible dels agroecosistemes i en la promoció dels mecanismes naturals de control de plagues.
A Catalunya hi ha 120 associacions de defensa vegetal (ADV), que són agrupacions d’agricultors que tenen l’objectiu de col·laborar per lluitar de manera col·lectiva contra agents nocius dels vegetals d’acord amb els principis de la GIP.
El Departament fa temps que està treballant per assolir aquest ús més sostenible dels productes fitosanitaris, perquè la sanitat vegetal és part imprescindible del concepte d’Una sola salut o One Health. Això fa referència al fet que la salut humana, la salut ambiental i la sanitat animal són interdependents i estan vinculades als ecosistemes en els quals coexisteixen.
Per assolir els objectius fixats, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural treballarà en set eixos diferents d’actuació: Prevenció de plagues; Formació; Innovació; Assessorament en gestió integrada de plagues (GIP); Foment de la implementació i la consolidació de la GIP; Controls oficials de l’ús i la comercialització de productes fitosanitaris; Reducció del risc derivat de l’ús de productes fitosanitaris en espais verds.
Catalunya, referent en sanitat vegetal
El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural fomenta la gestió integrada de plagues i el bon ús dels fitosanitaris, i vigila la introducció i propagació de plagues perilloses. Catalunya és pionera en el foment de la gestió integrada de plagues a través de les set estacions d’avisos i les 120 agrupacions de defensa vegetal. D’aquesta manera s’implementa la lluita col·lectiva amb tècniques alternatives contra plagues de la vinya, fruiters, tomàquet, olivera o arròs, entre d’altres. És així com, per exemple, s’ha aconseguit evitar tractaments aeris, com els de la mosca de l’olivera i el barrinador de l’arròs. Igualment, els tractaments aeris que es feien per al control de plagues forestals actualment es fan amb productes fitosanitaris d’origen biològic.
El Servei de Sanitat Vegetal duu a terme la prevenció i lluita contra les noves plagues, amb el suport del Laboratori d’Agricultura i Sanitat Vegetal de Catalunya. Per al control de les plagues, a Catalunya hi ha 1.840 persones assessores acreditades en gestió integrada de plagues i 68.225 persones en formació amb carnet d’aplicador de productes fitosanitaris.