Una quarantena d’assistents a l’IRTA de Monells en una jornada per a la recuperació dels petits escorxadors

Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura

Una quarantena de persones van omplir l’auditori de l’IRTA de Monells dimarts al matí per assistir a una jornada per a la recuperació dels petits escorxadors amb la col·laboració del Pla Estratègic de desenvolupament local i ocupació de la Bisbal d’Empordà, Forallac, Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura, Corçà i Ullastret 2023-2028.

Organitzada per l’Institut de Recerca Urbana IDRA i l’Escorxador de l’Armentera, va fer-se per tal d’incentivar una economia local i un món rural viu. Entre el públic assistent, persones vinculades a la ramaderia, carnisseries i de l’administració pública.
Concepció Torras, regidora de Finances, Comerç i Turisme de l’Ajuntament de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura va donar la benvinguda: “Els petits escorxadors són infraestructures essencials per mantenir les terres productives, la petita pagesia activa i els comerços en funcionament, afavorint així una economia local vibrant i un món rural viu”. Torras va defensar la necessitat de “posar en valor la importància dels escorxadors locals en les cadenes de subministrament” ja que milloren el benestar animal i redueixen l’empremta de carboni, alhora que són essencials per preservar la producció i el consum de proximitat, promoure la relocalització industrial i impulsar la sobirania i la resiliència alimentària. En aquest sentit el Departament d’Agricultura ressalta la seva rellevància en facilitar la logística de transport i el consum de proximitat, en concordança amb les normatives locals i europees, com el Pla Estratègic de l’Alimentació de Catalunya 2021-2026 i el Pacte Verd Europeu.
Les jornades van servir com a fòrum de debat sobre la importància dels escorxadors en un model agroalimentari local i artesanal. S’hi van presentar els resultats del projecte Singulars “El petit escorxador Municipal de l’Armentera: economia social i governança col·lectiva per a la sobirania i resiliència alimentària”, i s’abordaran els reptes i les mesures necessàries per reobrir aquests serveis imprescindibles. I és que la jornada vol servir per fer conèixer la realitat i la importància estratègica dels escorxadors municipals, contextualitzar la situació del sector i les perspectives dels escorxadors de baixa capacitat i, alhora, presentar el model de funcionament i gestió del micro escorxador de l’Armentera com a cas d’èxit.
En aquest sentit, s’aposta per discutir sobre les possibilitats d’escalar el model de l’Armentera a d’altres escorxadors, com a primer pas cap a la creació d’un escorxador comarcal. Es vol impulsar l’agrupació del sector en una xarxa d’escorxadors de baixa capacitat de Catalunya i incentivar la implicació del sector càrnic i les institucions en el manteniment dels escorxadors de baixa capacitat.
Un dels objectius és discutir sobre les possibilitats d’escalar el model d’Armentera a altres escorxadors i fer un primer pas cap a la creació d’un equip motor per la obertura d’un escorxador comarcal a l’Empordà. Aquest objectiu encaixa amb un dels projectes del Pla Estratègic de desenvolupament local i ocupacio de la Bisbal, Forallac, Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura, Corçà i Ulllastret 2023-2028 que és estudiar la viabilitat i interès del sector per reacondicionar i reobrir l’antic escorxador de La Bisbal, actualment sense activitat.

Tags: alimentació, carnissers i xarcuters, escorxadors, IRTA, jornades, medi ambient, Monells, ramaderia, societat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
El Govern publica la declaració de 131 nous municipis amb zones tensades perquè s’hi apliqui el topall del lloguer
Notícia següent
L’Ajuntament de la Bisbal organitza demostracions i tallers participatius de torn per a la promoció turística de la ciutat

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes