Unió de Pagesos denuncia que el preu que es paga pel raïm ecològic no és sostenible: “Es desprestigia l’agricultura”

Barcelona (ACN).- Unió de Pagesos denuncia que el preu del raïm i del vi ecològic en origen no és sostenible per als agricultors que hi han apostat.

Pel sindicat, el fet que la indústria del vi i el cava defensi la vinya ecològica i que alhora fixi preus que no permeten assegurar la viabilitat de les explotacions és “fer demagògia“, i fa una crida als consumidors i a les diferents institucions perquè actuïn. “S’està desprestigiant l’agricultura ecològica“, ha lamentat un dels representants d’Unió de Pagesos, Ferran Mulet, en una roda de premsa telemàtica celebrada aquest dimecres. En aquest sentit, el sindicat xifra en 367 euros per hectàrea la pèrdua d’ingressos d’una explotació ecològica respecte a una convencional pel “baix preu” que rep la pagesia.
Segons defensa la Unió de Pagesos, els ajuts agroambientals de desenvolupament rural pagats per Europa, l’Estat i Catalunya són “insuficients per cobrir el lucre cessant i el sobrecost que té la producció ecològica respecte a la convencional“. Pel que fa al preu que es paga en origen, el sindicat creu que els productors de vinya ecològica haurien de rebre com a mínim 70 cèntims per cada quilo de raïm, una xifra que actualment és de 42 cèntims de mitjana –pel raïm convencional es paguen 33 cèntims per quilo de mitjana–.
En la mateixa línia s’ha expressat el nou responsable nacional del sector de la vinya i el vi d’Unió de Pagesos, Josep Marrugat, qui ha assenyalat que s’està confonent “sostenibilitat amb ecologia“. “No ens podem quedar a mitges i dir que la producció és sostenible […] se’ns hauria de compensar“, ha reblat. A més, el sindicat manifesta que la situació posa en perill una part important del sector vinícola català, ja que aproximadament el 30% de la producció total de raïm al país prové d’explotacions ecològiques.
L’associació, a més, reconeix que veu “amb preocupació” l’aposta que està fent el sector públic per fomentar el terme d’agricultura sostenible, i recorda que l’únic distintiu que identifica un producte ecològic és el símbol de l’eurofulla i el codi de certificació de l’entitat de control, que a Catalunya és el Consell Català de Producció Agrària Ecològica (CCPAE). “No ens podem quedar amb les paraules, perquè l’ecològic va més enllà“, ha comentat Marrugat.
Els dos representants del sindicat han recordat que la temporada passada va ser especialment dura per l’afectació del míldiu i assenyala a les empreses compradores de raïm com els principals culpables de la situació. “Realment els costaria poc [pagar més pel raïm ecològic], perquè aquesta campanya de Nadal estan fent molts anuncis que són molt cars“, han conclòs.

Tags: agricultura, Catalunya, denúncia, ecològic, pagesia, preus, raïm, societat, sostenible, Unió de Pagesos, vinya

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Comencen les obres de cobriment de la riera de Sant Amanç i del Monestir de Sant Feliu
Notícia següent
Tots els contactes estrets de positius hauran d’aïllar-se a partir de la setmana vinent encara que estiguin vacunats

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes