Unió de Pagesos denuncia un “desequilibri” en la cadena de valor de la fruita que “perjudica pagesos i consumidors”

Catalunya (ACN).- Unió de Pagesos ha tornat a denunciar el “desequilibri” en la cadena de valor de la fruita, que “perjudica tant productors com consumidors“.

Remarca que en situacions de crisi com l’actual “aquest desequilibri s’incrementa perjudicant la ciutadania, que també pateix els abusos d’uns pocs que guanyen molt“. El preu de la poma ha caigut en origen un 7% al març i un 2% a l’abril, respecte a fa un any, mentre en la baula majorista s’ha incrementat un 12% i un 19%, respectivament, i el consumidor ha pagat un 6% i un 8% més. D’altra banda, UP assegura que la majoria de les empreses agràries “compleix les obligacions amb els treballadors” i lamenta que “les males pràctiques d’unes poques en la gestió dels temporers danyen la imatge de la pagesia“.
Unió de Pagesos ha analitzat l’evolució dels preus de la poma i de la pera entre el març i l’abril d’aquest any respecte els de l’any passat en tres punts de la cadena de valor: en origen, a través de l’Observatori de preus de referència del Departament d’Agricultura; els preus a majorista, publicats per Mercabarna, i els preus al consum, publicats pel gabinet tècnic d’Agricultura.
A partir d’aquesta anàlisi, s’observa que el preu de la poma ha caigut en origen un 7% al març i un 2% a l’abril, mentre que ha pujat en la baula majorista un 12% al març i un 19% a l’abril. Per al consumidor també ha pujat, però menys, un 6% al març i un 8% a l’abril. El preu de la pera en origen s’ha incrementat un 22% al març i un 27% a l’abril, però en la baula majorista l’augment ha estat del 52% al març i del 35% a l’abril, mentre que el consumidor l’ha pagat un 21% més cara al març i un 20% a l’abril.
A més, el sindicat denuncia que “alguns dels majoristes i de la distribució justifiquen l’increment de preus argumentant que els productors els han pujat en origen per les males collites i per la manca de mà d’obra per recol·lectar la fruita“, entre altres arguments, “quan la pagesia mai ha pogut repercutir els costos en el preu del producte“, assenyalen des d’Unió de Pagesos.
Davant d’una campanya de la fruita de pinyol marcada per un fort descens de l’oferta, Unió de Pagesos reclama un increment “important” de preus en origen “sense que es repercuteixi a la ciutadania“, ja que “les dades demostren que això és possible si els majoristes i la distribució volen“. Per al sindicat, “no es tracta que hi perdin diners sinó que només que no vulguin guanyar tant a costa de pagesos i consumidors“.
Finalment, el sindicat adverteix que els “abusos” d’alguns empresaris agraris respecte als temporers, recollits en els mitjans, “no reflecteixen la realitat del sector, en el qual la immensa majoria de la pagesia actua correctament i compleix totes les obligacions amb els treballadors, tant pel que fa al sou que els correspon com a l’hora de facilitant-los allotjaments segurs“, segons Unió de Pagesos.

Tags: agricultura, alimentació, fruita, majoristes, pagesia, preus, serveis, societat, Unió de Pagesos

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Caganer.com crea els caganers de metge i de pagès català en temps de Covid-19
Notícia següent
La Fundació Vila Casas reobrirà els seus museus el 12 de juny

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes