Abraham Simón
Deixaré els grans plats de festa fins que tot això acabi i passaré a plats tradicionals humils i de diari, que no per això són menys bons. Ningú guanya a la cuina tradicional quan juga en aquest camp doncs és filla de la precarietat i si serveix d’ajuda a algú, ja em donaré per satisfet.
Ara que mitja societat ha descobert el pop només per la moda de l’omnipresent puta pota cuita marcada a la planxa o a la brasa jaient sobre un llit de parmentier, (cosa que ha fet triplicar el preu dels pops grossos i que els haguem d’anar a pescar a les costes d’Àfrica inclús a oceans llunyans) torno a la vella recepta del pop amb patates, que la podem fer amb pops de mida petita o mitjana de preus molt assequibles. Els dos popets d’aquesta cassola m’han costat tant sols 3,5 € aquest matí al Mercat de Salt.
Podríem fer els pops amb patates de moltes maneres, tècniques i amb molts rematats diferents, però us proposo aquesta que és molt senzilla, i amb ingredients de resistència: Patates, pa sec, alls i una tomata.
Ingredients per a dues persones:
2 popets que feien uns 200g cadascun
3 patates grosses
2 grans d’all
1 llesca de pa sec
1 tomata madura
Oli i sal
(Insisteixo que podríem fer-hi moltes preparacions distintes i més afinades, sofregits més complexos, picades més complertes, però m’agrada també cuinar a les trinxeres i sense thermohòsties).
En un ansat amb l’aigua justa hi afegim els pops quan l’aigua bulli. Sense sal ni res més. Si voleu una fulla de llorer. Deixeu-los bullir per un espai d’uns 35-40 minuts, tot i això tasteu-los que siguin tendres abans de tancar el foc. Reserveu l’aigua que us quedarà de color rosat.
Mentre bullen els pops, fregiu una llesca mitjaneta de pa sec, fins que quedi ben bruna sense que es cremi (serà per espesseir la salsa i que no quedi ens aigüeta).
En una cassola amb un raig generós d’oli hi comenceu a sofregir un gra d’all tallat menut, quan comenci a enrossir-se i afegiu la tomata ratllada i deixeu-ho confitar uns minuts. Ara hi afegiríem una copeta de vi, però ja ens l’hem begut a la trinxera. Esqueixeu les patates a trossos de la mida d’una nou i afegiu-les a la cassola, remeneu perquè s’amarin del sofregit i aboqueu l’aigua de bullir del pop, que la tindreu ben calenta, fins que cobreixi les patates, afegiu-hi sal i deixeu-les coure fins que estiguin cuites, un quart d’hora aproximadament. Mentre couen farem aquesta picada tant bàsica, piqueu al morter un gra d’all, amb el pa fregit i un cullerot de l’aigua de bullir els pops. Podeu fer-ho amb la batedora també (Podríem fer un allioli o afegir a la picada fruits secs, vi, carquinyolis, xocolata, safrà, i mil coses més però recordeu que som en una trinxera).
Tasteu el suc de les patates i rectifiqueu de sal. Afegiu els pops cuits a la cassola i aboqueu-hi la picada, sacsegeu-la perquè s’integri. En pocs minuts el suc de la cassola espesseirà i el plat estarà fet.
Bon dia, salut i sort!
Podeu seguir l’Abraham Simon a: https://www.facebook.com/abraham.simon.733
Deixa un comentari