Catalunya.- Quinze restaurants catalans amb els seus xefs al capdavant han merescut entrar a la prestigiosa categoria de Sols Repsol aquest any 2021, tot i la pandèmia, el tancament de molts establiments durant mesos i les dificultats per anar-hi.
En l’any més dur per al sector s’ha posat en valor la feina de cuineres, cuiners i tot el personal dels restaurants per demostrar que la cuina espanyola segueix més viva que mai, i suposa una dosi d’il·lusió per consolidar l’enlairament de el sector gastronòmic.
Els restaurants catalans que s’han sumat a la llista de Sols Repsol són: Alquímia i Miramar, que han aconseguit la màxima categoria de 3 Sols; Aürt i Hisop de Barcelona amb 2 Sols cada un i, a més, amb 1 Sol, a Barcelona: Els Pescadors, Nairod, Nectari, Sato i Tanaka, Tresmacarrons i UMA; i a Girona: Bo.TiC (Corçà), Casamar (Llafranc), L’Aliança d’Anglès, Gaig-Torre del Remei (Bolvir) i Villa Más (Sant Feliu de Guíxols). Aquests últims es sumen als establiments empordanesos que segueixen mantenint 2 Sols –Romain Fornell (S’Agaró) i Compartir (Cadaqués)– i 1 Sol, que són Castell Peralada (Peralada), El Motel (Figueres), Els Brancs (Roses), Empòrium (Castelló d’Empúries), Sa Punta (Pals) i Sol Blanc (Pals).
Així s’ha reconegut en l’acte de lliurament dels nous Sols Repsol que ha tingut lloc al Teatre Victoria Eugenia de Sant Sebastià en la nit del 12 d’abril, amb la presència del conseller de Turisme, Comerç i Consum de Govern Basc, Javier Hurtado, i la directora de Guia Repsol, María Ritter. Com va destacar la directora de Guia Repsol, “aquest és l’any dels valents. Perquè heu sabut començar de nou, obrir les portes amb il·lusió, treure la Sala al carrer i somriure amb els ulls als clients que buscaven consol”.
Sota el lema “Les nostres cuines no s’apaguen”, Guia Repsol i el Govern Basc volen reconèixer l’esforç i el treball de el sector turístic i hostaler nacional, que han hagut de reinventar-se. Tot i les dificultats, les seves cuines han seguit vives en aquest any que ens ha semblat un segle. Mentre el món es parava, la gastronomia, en lloc de posar el fre, va trepitjar l’accelerador.
Guia Repsol ha distingit aquest any a un total de 96 restaurants: 3 amb 3 Sols, 11 amb 2 Sols i 82 restaurants s’estrenen amb 1 Sol. Destaquen per la seva capacitat per adaptar-se amb agilitat a un escenari canviant en què alguns s’han atrevit fins i tot a arrencar nous projectes. 53 inspectors de Guia Repsol han aconseguit realitzar totes les visites previstes en tot el territori nacional, tot i les extraordinàries condicions viscudes durant el 2020.
Un reconeixement prestigiós
El Sol és la qualificació que distingeix aquelles cuines que destaquen per la qualitat dels productes i una elaboració excepcional, llocs dels que surts desitjant tornar, dels quals comparteixes les fotos dels plats amb els amics. Hi ha tres categories de Sols: 1 sol, 2 Sols i 3 Sols. Els experts de Guia Repsol recorren el país de cap a cap, buscant les millors taules, ja estiguin a el final d’una carretera perduda, enmig d’una vall, a peu de platja o en un carrer amagada de la teva pròpia ciutat.
El treball dels inspectors s’ha centrat, especialment, en aquells establiments en els quals ja s’havia detectat una progressió molt positiva en els últims temps i també en aquests valents que, malgrat tot, s’han atrevit aquests mesos a pujar la persiana dels seus negocis per primera vegada o donar-li un gir dràstic a les seves propostes.
Guia Repsol manté un sistema de qualificació que incorpora l’experiència integral de el client, l’ús de productes de proximitat i la capacitat tècnica de l’equip de sala al costat de la essencial coherència dels projectes.
Nous Sols 2021
Jordi Vilà (Alkimia), Aitor Arregi (Elkano) i Paco Pérez (Miramar), són els nous Tres Sols Guia Repsol 2021 per la seva defensa de les arrels i el territori des d’una perspectiva actual. Guia Repsol, en col·laboració amb Alimentos de España, lliurament per primera vegada el Sol Sostenible a Eneko Atxa (Azurmendi, tres Sols Guia Repsol) pel seu compromís amb l’entorn, amb els productors artesans i amb l’eficiència energètica.