Enciams conreats sense terra, cafè amb bolets o una escudella feta en 3 minuts, novetats del Gastronòmic Fòrum Barcelona

Barcelona (ACN)

El Gastronòmic Fòrum Barcelona ha obert les seves portes aquest dilluns amb una edició amb més de 350 empreses de la gastronomia, l’hostaleria i el foodservice i amb un programa amb un centenar d’activitats i 130 ponents.

Fins aquest dimecres, el saló vol reflexionar sobre el futur de la restauració amb un increment de la responsabilitat social, els productes ecològics, la conciliació i les noves tecnologies. De cara a la campanya de Nadal, el fòrum ha presentat les novetats gastronòmiques de 2024. Enguany el protagonisme se l’han emportat uns enciams conreats al Maresme amb un sistema que no requereix terra ni pesticides, cafè enriquit amb bolets medicinals, escudelles exprés o la recepta berguedana de l’escudella amb “crispetes”.
Una de les novetats gastronòmiques que més han sorprès en aquesta edició ha estat la que ha arribat des de Vilassar de Mar (Maresme) de la mà de Green in Blue: els enciams conreats amb aquapònia. Es tracta d’un sistema sostenible que no necessita terra ni pesticides i que, per tant, consumeix 10 cops menys aigua que els tradicionals i és tres cops més productiu.
Aquest conreu innovador té la particularitat que combina el cultiu de vegetals i el de peixos (els seus excrements actuen com a fertilitzant). L’enciam creix sobre l’aigua, es cull i es lliura viu (amb arrel) al client (fruiteries i restaurants) i es conserva fins a 7 dies fins i tot sense refrigeració. El fundador de Green in Blue, Loïc Le Goueff, ha explicat que a banda d’utilitzar 10 vegades menys aigua que els conreus convencionals, el seu producte usa un fertilitzant natural sense cap component químic. A més a més, per la seva destacada textura i sabor esdevé un aliment de gamma alta.
Els amants del cafè poden degustar la proposta d’Alternativa3 d’una beguda que ajuda a protegir el sistema immunitari i a reduir l’estrès. Són tres classes de cafè 100% Aràbica fetes amb els bolets medicinals com el bolet carner (Melena de León), el shiitake, o el reishi. Una de les seves responsables, Carla Cuenca, ha indicat que volien afegir un nou valor al cafè perquè ajudés amb la salut i ha sostingut que té aspectes positius per a tothom.
Per aquelles famílies que comencin a organitzar els àpats de Nadal, cuinats Jotri vol revolucionar les cuines d’aquest desembre amb una escudella amb carn d’olla llesta en tres minuts. De la mà del xef Francesc Baltrons, han presentat una escudella del segle XXI que ja ve feta per menjar en qualsevol lloc. Amb 100% ingredients naturals i sense conservants, només requereix afegir-hi aigua i escalfar-ho al microones. Per facilitar el consum, a banda dels galets, el producte té la carn d’olla, el pollastre, la col, la patata i altres ingredients habituals en format mandonguilla.
Encara amb propostes sobre l’escudella de Nadal, Casabella Natura reivindica al Gastrònomic Fòrum Barcelona una recepta del Berguedà: l’escudella amb “crispetes” feta al moment. Es tracta de la tradicional escudella de blat de moro escairat que substitueix els galets. El producte es comercialitza en pots amb el plat sencer: el caldo de porc, el morro i l’orella, i el blat de moro escairat, amb la seva aparença de crispetes que la fan tan peculiar. Segons ha explicat una de les responsables de l’Escairador Maria Costa Ferrer, aquesta recepta és més fàcil de digerir.

El recorregut pel Gastronòmic Fòrum Barcelona, però, conté desenes de propostes que no deixen indiferent a ningú. Així, s’hi poden veure novetats com croquetes de d’entrecot o de cua de toro, ostres amb pètals d’or comestibles, patates fregides 100% naturals i sense congelar, una llonganissa de figues per maridar amb vi i oli o gelats de Sandro Desiï amb un format de con que permet consumir crema gelada artesanal. Desii, un dels habituals del saló, ha portat enguany una crema gelada de taronja confitada feta sense llet ni ou si no amb oli i cremes de gelat d’ametlla bergamota o llet fumada.
Entre els propostes sorprenents d’aquesta edició també hi ha galetes en forma de bolet i amb un gust intens a ceps, una cervesa artesanal light que és rossa lager i té menor graduació o el kit de tacos de Pulled Pork gourmet amb toppings. Aquest darrer es tracta d’un producte per elaborar fàcilment tacos de Pulled Pork al moment per gaudir de l’street food americà gourmet en només uns minuts.
A banda de les novetats gastronòmiques que es poden gaudir entre passadissos, la “millor edició de la història” del Gastronòmic Fòrum Barcelona té previst analitzar el relleu generacional amb “Generació 90”, un eix temàtic d’activitats que tindrà com a protagonistes xefs, sommeliers o bartenders que tenen menys de 35 anys i que exposaran la seva nova forma de veure la cuina, els horaris més racionals, consciència ecològica i la reinterpretació de la tradició.
En aquest sentit, una de les sessions més esperades és la que estarà protagonitzada pels fills d’alguns dels xefs més prestigiosos de Catalunya com és el cas de Martí i Marc Roca, Carlota Puigvert, Guillem Pérez i Pol Ruiz i Marc Cano.
A pocs mesos perquè Catalunya s’estreni com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025, un dels eixos destacats és “La cuina catalana” amb noms com Oriol Castro, Eduard Xatruch. Però una altra de les sessions importants serà la que reunirà vuit dels xefs de més renom actual Artur Martínez, Nandu Jubany, Adrià Juncà i Isabel Juncà, Albert Raurich i Takeshi Somekawa, Marc Gascons, Borja Sierra, Joel Castañé i María Ángeles Chiriboga i Víctor Quintillà i Mar Gómez.
La nova edició del fòrum també repeteix l’espai Dolç amb Jordi Roca i Raúl Bernal i la pizza serà una altra de les protagonistes. En concret, hi haurà noms actuals que busquen elevar l’estatus culinari d’aquest producte i s’acollirà per primera vegada el campionat espanyol “Pizza per passió”.  De nou, el saló tornarà a lliurar els premis Cuinar 2024 Gastronòmic Fòrum.

Tags: Barcelona, cuina catalana, empreses, forum gastronomic, gastronomia, hostaleria i turisme, societat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
S’habilita a Palafrugell un punt de recollida per a col·laborar amb productes de primera necessitat destinats als damnificats pel DANA
Notícia següent
La Policia Nacional deté a Portbou tres homes que havien trencat les ordres judicial de prohibició de sortir del país

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes