Girona.- El premi Cuiner 2018 Fòrum Gastronòmic se l’ha endut Arnau Muñío del restaurant Direkte Boqueria, mentre que el Millor Xuixo del Món l’ha elaborat per Ricard Jambert Dorca, de la Fleca Pastisseria Padrés
Els premis InnoFòrum han reconegut a la sobrassada amb formatge blau de Can Company, a l’Escata de Gastro Ventures, i Vinya Hop de Cervesa Marina
Aquest diumenge, a les 10 del matí, s’han obert les portes de la nova edició del Fòrum Gastronòmic Girona al Palau de Fires i Palau de Congressos de Girona. Al migdia s’ha celebrat la inauguració oficial, presidida pel Molt Honorable President de la Generalitat, Sr. Joaquim Torra, que ha estat acompanyat per l’Honorable Consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Sra. Teresa Jordà; per l’alcaldessa de Girona, Sra. Marta Madrenas; i per altres autoritats. Tots ells, juntament amb els directors de l’esdeveniment, Jaume von Arend i Pep Palau, han visitat els diferents pavellons de la fira i els espais d’activitats. Han tancat el recorregut brindant amb els cuiners del col·lectiu Cuina de l’Empordanet a l’estand d’Estrella Damm, per un any més d’èxits del Fòrum Gastronòmic Girona.
Pel que fa les activitats, aquesta primera jornada s’ha inaugurat amb el taller del xef del restaurant Disfrutar (Barcelona), Eduard Xatruch. En paral·lel, al Taller 2, els pastissers Mario Masià i Pablo Galiana (Callebaut) ensenyaven l’art de la pastisseria gelada, mentre que al Taller 3, Agustí Ensesa (Escola de Catavins del Gironès) oferia un tast de grans vins a Catalunya premiats al Girovi2018.
La matinal ha continuat amb els tallers de la xef francesa Adeline Grattard (yam’Tcha, París), el pastisser Rafa Delgado (Chocovic), i la bartender Mariona Vilanova (Nykteri’s Cocktail Bar, Girona). Mentre que les sessions de l’Àgora les ha obert Boris Weitzman i Isaac Moya, que han presentat el Projecte Sèpia, fundat a la Costa Brava i que permet sensibilitzar a la societat sobre la necessitat de respectar la mar i el turisme sostenible que respecti la cria de sípia i calamar. Als tallers, Juanlu Fernández (LU Cocina y Alma, Jerez de la Frontera) i Miquel Guarro (Cacao Barry) han demostrat el seu ofici i mestria tant en cuina salada un, com en el món del dolç, l’altre.
La tarda també ha tingut com a protagonistes al gran Joan Roca (El Celler de Can Roca, Girona), amb un Auditori ple a vessar. D’altra banda, també han intervingut en aquesta primera jornada Carles Alonso (Carriel dels Vilars), que ha parlat sobre vins ancestrals a l’Àgora; el xef Xavier Pellicer (Restaurant Xavier Pellicer, Barcelona), que ha presentat la seva revolució vegetal; i Manel Macià i Ivan Hernandez, que han parlat sobre el seu projecte Mas Corcó Pagesos Forners.
Cuiner 2018 Fòrum Gastronòmic, Millor Xuixo del Món i altres premis
Aquesta primera jornada ha estat protagonitzada, també, pels concursos, com ara el 1r Concurs el Millor Xuixo del Món, que ha guanyat Ricard Jambert Dorca, de la Fleca Pastisseria Padrés, de Banyoles.
El matí arrancava a l’Àgora, amb els Asian Culinary Awards, coorganitzat per UDON Noodle Bar & Restaurant y el Fòrum Gastronòmic, i que ha triat el millor plat de cuina asiàtica, elaborat per Carlos Fernández, de l’Hotel Condes de Barcelona.
I a primera hora de la tarda l’esperada final del Cuiner 2018 Fòrum Gastronòmic, que s’ha endut Arnau Muñío, del restaurant Direkte Boqueria (Barcelona), que ha elaborat un Kakigori de foie i vi ranci. Enguany com a novetat no només comptava la votació popular (via online a través del web de La Vanguardia, coorganitzador del certamen), sinó la valoració d’un comitè d’experts. Els altres finalistes eren Núria Bonet (Ca la Núria, Bellver i Puigcerdà), Jordi Coromina (L’Horta, Tavertet), Juanjo Marqués (Maran, Girona), i Pau Pons (L’Artesana del Poblenou, Barcelona).
I la sessió de guardons s’ha tancat avui amb el Premis InnoFòrum, patrocinats per la Cambra de Comerç de Girona, que són un reconeixement a la innovació que duen a terme moltes empreses del sector de la gastronomia. Els guardonats han estat com a Producte més innovador, Escata, de Gastro Ventures, i la Sobrassada de Can Company amb formatge blau, premi ex aequo; i en la categoria Gust més original, el premiat ha estat Vinya Hop de Cervesa Marina. Els candidats, en total 18, estan exposats al recinte firal del Fòrum.
També en aquesta primera jornada s’ha estrenat el documental “Revolución Líquida”, de la directora Clara Isamat.