Judit Mascó i l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició protagonistes de la 34a Festa de l’Anxova

L'Escala

Aquest diumenge al matí s’ha celebrat la 34a edició de la Festa de l’Anxova de l’Escala, en què la model i presentadora Judic Mascó –Anxova d’Or– i l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició (representada pel seu vicepresident, Joan Font) –pregonera– han estat les protagonistes.

Judit Mascó va presentar el programa emès el 29 d’agost de 2023 “Ahora o Nunca” de RTVE en què es va tractar la importància del peix de Km0 i com es pesca al municipi , donant visibilitat a un sector, el pesquer, moltes vegades oblidat i de gran importància pel sector turístic i per la gastronomia, tant a nivell local com per contribuir a la promoció de la marca Costa Brava. “La proposta de donar-me l’Anxova d’Or em va arribar al cor“, ha remarcat Mascó, la qual ha explicat que des de petita el seu pare li va inculcar l’amor per les anxoves, fins al punt que demanava que li fes entrepans d’anxoves per endur-se a l’escola. “Ho gaudia com no us podeu imaginar i de fet, quan a les entrevistes em pregunten quin és el meu plat preferit, sempre dic que el pa amb tomata amb anxoves“. “M’agrada molt aquesta població i hi tinc grans amics“, afegia la guardonada amb l’Anxova d’Or d’aquest any.
El pregoner d’aquest any ha estat Joan Font, en representació de l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició, entitat que és una de les impulsores que ha fet possible que Catalunya sigui declarada Regió Mundial de la Gastronomia 2025. Cal també destacar els objectius de l’acadèmia de  cohesionar, protegir i promoure la recerca, divulgació i promoció de la cuina i gastronomia catalanes, així com consolidar la inequívoca i necessària relació que hi ha d’haver i cal mantenir entre cuina i societat. Font ha qualificat l’anxova de l’Escala com a “producte únic, saborós i saludable” i ha recordat que va ser responsable jurídic dels estatuts de la Unió de Saladors Històrics de l’Escala. Font ha remarcat que menja anxoves “compulsivament i a totes hores” i ha fet una crida a “recuperar la nostra autoestima pels grans productes que tenim al país“. “Fem grans productes i els hem de defensar, no pensar que el de fora és millor“, ha destacat el vicepresident de l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició, el qual ha deixat clar que “la nostra anxova és incomparable“. “A casa nostra es menja molt bé i tenim un sector primari de primer nivell“, ha exposat en el seu pregó.
L’alcalde de l’Escala, Josep Bofill, ha fet un agraïment a totes les persones i sectors implicats en aquesta festa, que arriba ja a la 34a edició i que s’ha convertit en un element destacat de l’allargament de la temporada. “Quina és l’opció que ha dut a terme l’Escala els darrers anys i que cret que ens ha funcionat bé en comparació amb altres pobles?: L’aposta per la sostenibilitat entesa de manera àmplia. Actiu-natura, actiu-gastronòmic, actiu-paisatge, actiu-patrimonial, actiu-esport; i generació d’activitat fora dels mesos més densos. Aquí hi juguen un paper importantíssim celebracions com la Festa de l’Anxova, la Festa de la Sal, el Triumvirat Mediterrani, Vila del Llibres, les Muses… algunes d’elles ja amb moltes edicions a sobre, però d’altres que comencen a agafar volada“. “L’Escala viu del mar i amb el mar“, ha afegit Bofill, el qual també ha volgut posar en valor la feina d’anxovers i pescadors. “Actualment s’està desenvolupant el projecte d’economia blava per posar en comú tots els actors que treballen relacionats amb el mar i, d’aquesta manera, la imatge clara de la importància del sector al municipi“, ha indicat.
La presidenta de la Unió de Saladors Històrics, Rosa Hostench, també ha agraït el suport al sector i ha destacat que “aquesta és una festa de tot un poble, que implica tots els sectors, des dels pescadors que ens porten les anxoves, a les treballadores i treballadors de les nostres fàbriques i la gran cultura gastronòmica“. “L’anxova és un producte gastronòmic diferenciador i és també un recurs turístic important“, ha afegit Hostench, que també ha tingut un record per Josep Callol i Casadellà, un dels membres originaris del consell de la denominació Anxova de l’Escala, que moria aquest divendres.
La jornada s’ha completat amb la degustació popular d’anxova de l’Escala i l’actuació del grup d’havaneres Oreig de Mar.

Ruta de la Tapa
Un any més, es programa també la Ruta de la Tapa de l’Anxova. Hi participen un total de 20 locals, que ofereixen les seves propostes basades en l’anxova. Aquest any, la ruta va començar aquest divendres i es podran tastar les diferents elaboracions fins el 13 d’octubre.
Com és habitual, les persones que facin la ruta poden anar segellant un “passaport” a mesura que van tastant les diferents tapes. Qui ompli tot el passaport podrà votar per la millor tapa i la més original, a més d’entrar en el sorteig d’un àpat al restaurant El Celler de Can Roca. Qui provi 9 tapes de fora del nucli antic entrarà al sorteig d’un tour en avioneta que els permetrà veure des de l’aire les ruïnes d’Empúries, l’Escala, Cala Montgó, Albons i Viladamat. Qui provi les 11 tapes de dins el nucli entrarà al sorteig de 5 vals de 50€ a gastar als establiments associats a l’UBET i al sorteig de 5 lots d’anxoves .
Aquest any i per tal de dinamitzar l’espai de la Platja el primer cap de setmana de la ruta aquest dissabte es va fer un concert de Jazz a la Punta amb el grup Shushu & Sinhead.
L’Ajuntament de l’Escala i la Unió d’Antics Saladors d’Anxova de l’Escala volen agrair públicament la implicació directa en aquesta festa de l’Anxova Milionària i del col·lectiu de dones que col·laboren i fan possible aquesta festa des de la primera edició i que aquest any arriba a la 34ena edició, així com també a la UBET, que des de fa 12 anys participa activament en els premis de la ruta de la tapa.

Tags: anxova de l'Escala, campanyes gastronòmiques, dinamització del comerç, festa, gastronomia, L’Escala, peix blau, pesca, promoció econòmica, societat, tapes

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Camprodon i Platja d’Aro s’agermanen sota la marca “Mar i Muntanya” per atraure el turisme de proximitat
Notícia següent
El segell Girona Excel·lent participa en una jornada per combatre el malbaratament alimentari a Girona

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes