La millor cuinera de l’Àfrica, Najat Kaanache, defensa que la gastronomia és una eina que “pot ajudar a millorar el món” en una visita a Calonge i Girona

Calonge i Sant Antoni.- La xef basca d’origen marroquí Najat Kaanache, considerada la millor cuinera de l’Àfrica, ha defensat la gastronomia com una eina capaç “d’ajudar a millorar el món” durant la visita que ha dut a terme a les localitats de Calonge i Girona.

Formada en alguns dels restaurants més prestigiosos del planeta, com ara El Bulli (Empordà), Noma (Copenhaguen), French Laundry (Califòrnia), Per Se (Nova York) i Alinea (Chicago), Kaanache participa en un projecte de cooperació de la Universitat de Girona. Aprofitant aquest motiu ha estat convidada per la Càtedra de Gastronomia, Cultura i Turisme Calonge i Sant Antoni, de la qual en destaca la seva “important i meravellosa” tasca. Rebuda per l’alcalde de Calonge i Sant Antoni, Jordi Soler, durant la seva estada també ha protagonitzar una conferència oberta a tot el públic a la Facultat de Turisme de la Universitat de Girona titulada “Gastronomia, empoderament i productes turístics” en el marc de l’assignatura “Creació i comercialització de nous projectes”.
Propietària del restaurant Nur, considerat com el millor del Marroc, la xef és part important del projecte “Noves ruralitats amb component femení i sostenible a pobles rurals del nord de Fes”. Hi participa en cooperació amb la Universitat de Girona i la Université Sidi Mohamed Ben Abdellah de Fes. Dolors Vidal, directora de la Càtedra de GCT n’és la responsable i amb ella Kaanache s’hi ha reunit aquests dies conjuntament amb Pepa Balsach i Sílvia Aulet. Com a personalitat reconeguda i líder comunitària a la zona, la cuinera ajuda a dones marroquines d’aquella zona en la producció de formatges que després es fan servir al restaurant Nur i es comercialitzen al territori. El projecte pretén crear una xarxa de cooperació que acosti aquelles persones que viuen a zones rurals allunyades dels grans nuclis urbans. Es potencia la venda dels productes que aquestes dones elaboren i que es consideren elements tradicionals i culturals, per generar un desenvolupament sostenible basat en l’economia circular. El projecte treballa alguns dels ODS (Objectius del Desenvolupament Sostenible establerts per l’Assemblea General de l’Organització de les Nacions Unides) com ara erradicar la fam, fomentar la igualtat de gènere i defensar el treball digne i el creixement econòmic coherent i inclusiu, entre d’altres.
La població d’aquella zona del Marroc disposa de moltes cabres que els donen molta llet. Això els permet elaborar els seus formatges. Però la llet que no necessitaven, la llençaven, i això a mi em semblava una gran pèrdua. No està el món com per desaprofitar els aliments. Vam decidir fer-hi alguna cosa. Sempre havia somiat en fer el meu formatge. Així que aprenem, ensenyem i compartim a elaborar-ne. Al cap i a la fi, creem un model de negoci perquè tothom en surti beneficiat”, explica Najat Kaanache. El projecte va més enllà i permet a la xef explicar la seva experiència a través de xerrades i conferències. “Vull donar a conèixer realitats que mai s’expliquen. S’ha de saber el dia a dia, d’aquí i d’allà. Dir a la gent que has de caure una i altra vegada, que has de lluitar pel que més estimes i més t’agrada. Tothom val per fer coses. Aquí i al Marroc. El que intento ensenyar és que no tothom ha de ser un metge o doctorar-se, sinó que es pot arribar a dalt de tot fent qualsevol cosa. La persona que fa les galetes més bones, la que fa els millors pastissos o la que treu l’oli de les olives que ella mateixa recull. Tothom val”, afegeix. Kaanache, formada per cuiners reconeguts com ara el català Ferran Adrià i el nord-americà William Yosses, entre d’altres, assegura que té l’objectiu de “compartir el meu saber”.
És en aquest sentit que defineix la gastronomia com “una eina que pot ajudar a millorar el món” a partir de la “creació de models de negoci” que fugin de l’individualisme perquè “a la cuina no hi ha un jo ni és un món individual, sinó que s’hi treballa en equip i hi tenen cabuda moltes parts, totes elles amb la seva importància”.
Dolors Vidal, directora de la Càtedra de Gastronomia, Cultura i Turisme Calonge i Sant Antoni, recorda que “sempre intentem donar importància als projectes amb una temàtica més social” i destaca la rellevància d’aquesta iniciativa a l’Àfrica. “La Najat és una dona que, malgrat haver viscut en un context molt difícil, ha pogut tirar endavant. Actualment té molts projectes entre mans i a partir de la seva experiència vol ajudar a d’altres persones”. Afegeix que “tenim una llarga trajectòria de cooperació amb el Marroc” i explica que “l’any vinent, estudiants nostres podran viatjar fins allà per treballar sobre el terreny”.
Paral·lelament, Najat Kaanache elogia la feina que duu a terme la Càtedra de CGT des de fa una dècada. “La seva tasca és molt important. Per a mi seria un somni que al Marroc, l’escola africana també s’enfoqués en potenciar els estudis de turisme i gastronomia. Però ara mateix intentar-ho és com parlar amb una paret. És meravellós veure que en d’altres indrets sí que s’estableixen projectes d’aquesta mena. M’agradaria fer-ho en aquest país, perquè ara per ara no existeix. És vital donar oportunitats perquè la població tingui una preparació i pugui cuidar i guiar el turista que el visita, ja sigui cuinant o fent de guia. Aquesta és la feina que ha de fer la nostra societat”.

Sobre la Càtedra de Gastronomia, Cultura i Turisme Calonge i Sant Antoni
La Universitat de Girona (UdG) i l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni van crear, l’any 2014, la Càtedra de Gastronomia, Cultura i Turisme Calonge i Sant Antoni, amb la qual es pretenia dotar la universitat d’un centre de referència internacional d’àmbit acadèmic en la temàtica de la gastronomia, desenvolupant especialment el seu vincle amb la cultura i el turisme. La creació d’aquesta càtedra va ser possible gràcies al compromís de l’Ajuntament de la població del Baix Empordà que li dona nom, que va assumir el projecte des de l’inici i s’ha fet càrrec del seu finançament. Josep Roca, cambrer de vins del reconegut Celler de Can Roca, és el president d’honor de la càtedra, que està dirigida per la doctora Dolors Vidal.
La càtedra forma part de la xarxa internacional de la UNESCO UNITWIN –referent a la cultura, turisme i desenvolupament–; del campus de Turisme i de Patrimoni Cultural de la Universitat de Girona; de la xarxa internacional ATLAS, i també col·labora amb més de 36 universitats de tot el món.

Tags: Àfrica, Calonge i Sant Antoni, càtedra, conferència, cooperació, cultura, dones, empoderament, gastronomia, societat, turisme, Univeristat de Girona (UdG), xef

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
L’Ajuntament de Palamós i la companyia d’aigües del municipi impulsen un nou fons d’ajuda pel pagament del deute de consum d’aigua, adreçat a col·lectius vulnerables
Notícia següent
Presentació del llibre “Societat Coral El Progrés, cent vint-i-cinc anys”

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes