Les exportacions agroalimentàries catalanes superen els 12.000 MEUR i continuen creixent per sobre de la mitjana estatal

Barcelona (ACN).- Les exportacions agroalimentàries catalanes han superat els 12.000 MEUR. En concret, l’any 2021 s’ha arribat al nou rècord de 12.878, 05 MEUR en vendes internacionals, un 12,35% més que l’any anterior, quan es va superar per primera vegada el llindar dels 11.000 MEUR.

Segons les dades de Prodeca, la Promotora dels Aliments Catalans, el sector de la carn continua encapçalant el rànquing de vendes internacionals, encara que és el que menys creix degut al descens de vendes a la Xina. Així doncs, el comerç exterior ha continuat creixent més que la mitjana de l’Estat, que és del 10,70%. El director gerent de Prodeca, Ramon Sentmartí, ha destacat que les vendes s’han incrementat tant en valor com en volum respecte el 2020.
Venem més i venem millor“, ha resumit el secretari d’Alimentació del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Carmel Mòdol. En aquest sentit, ha descartat que l’augment del valor de les exportacions estigui relacionat amb el repunt de la inflació. De fet, en els últims 10 anys les exportacions del sector agroalimentari han crescut un 89,39% en valor i un 53,16% en volum. Per tant, hi ha una demanda global creixent de productes amb valor afegit.
Els resultats publicats per Prodeca aquest dilluns constaten que el sector agroalimentari català es “consolida” com a “motor” de l’economia, amb unes “molt bones xifres” tenint en compte el context global encara marcat per la crisi derivada de la Covid-19. Així ho ha dit Mòdol, que ha assegurat que Catalunya “és un dels clústers agroalimentaris líders i referents” a Europa. “Les dades indiquen que aquesta aspiració és cada vegada més una realitat“, ha afegit.
Per segon any consecutiu Catalunya ha liderat les exportacions agroalimentàries de l’Estat espanyol per sobre d’Andalusia, que fins al 2020 havia ocupat aquesta posició. De fet, les exportacions catalanes suposen gairebé una quarta part -21,78%- de les de l’Estat.
Pel que fa a empeses, Prodeca ha xifrat en 2.700 les que exporten regularment, de manera que donen feina a més de 166.000 persones de manera directa. Tot plegat equival a prop del 16% del PIB català, segons ha detallat Sentmartí. “Tenim un sector que està a la Champions“, ha dit el gerent, comparant la situació del sector agroalimentari amb el futbol.

Tots els sectors creixen en valor i volum
Pel que fa a sectors, el creixement és “transversal” i tots han augmentat en valor i en volum. La carn ha continuat liderant el comerç exterior, malgrat que ha estat el sector que menys ha crescut derivat del descens de les vendes a la Xina. Amb 4.596,08 MEUR, la carn representa el 35,69% del valor total de les exportacions agroalimentàries, gairebé cinc punts percentuals menys que el 2020.
Ara bé, el descens de la venda de carn a la Xina ha demostrat la “capacitat d’adaptació i dinamisme” del sector, segons Mòdol. Així, s’ha compensat amb les vendes a altres mercats com Filipines, on s’ha incrementat un 156%, Corea del Sud, amb un augment del 143% o Taiwan, que ha crescut un 114%.
El segon sector en les exportacions agroalimentàries és el multiproducte, conegut com a “Fine Food”, amb 3.610, 50 MEUR i un 28% del total exportat en valor. El lideren els sucs vegetals, les aigües, cerveses, begudes i liquats, dolços, cacau, articles de confiteria, mel, cafè, e i infusions.
En tercera posició hi ha la fruita i la verdura, amb 1.089,22 MEUR i un 11,12% del total. Els productes més venuts són els cítrics, préssecs, nectarines, pomes i peres. Els olis ocupen la quarta posició, amb 1.010,66 MEUR (un 17,19%), i és un dels que més ha crescut en l’últim any. Segueixen el rànquing els cereals i llavors, que suposen un 4,66%; i el sector del peix i marisc.

Increment “significatiu” de les exportacions de vi i cava
Després de dos anys decreixent derivat del tancament de la restauració, enguany el sector del vi i el cava ha trencat la tendència i ha crescut un 11,42% en volum i un 18,97% en vendes. Així, ha assolit els 619 MEUR, el que representa un 4,81% de les exportacions. El secretari general de Prodeca ha destacat la “recuperació” del mercat americà gràcies a què la UE va apostar per deixar sense efecte pels pròxims cinc anys els aranzels imposats prèviament per la presidència de Trump.

La UE rep la meitat de les exportacions agroalimentàries catalanes
Pel que fa a destinacions, la meitat de les exportacions agroalimentàries catalanes van a parar a països de la Unió Europea (53,64%), xifra que ha augmentat en un 11,4%. Encapçalen el rànquing França, Itàlia, Alemanya, Portugal i Països Baixos. L’informe de Prodeca també indica que destins com Filipines, Corea del Sud, Japó, Algèria, Marroc, Mèxic, Xile i Brasil estan “agafant pes”. Amb tot, s’exporta a més de 190 països.
Així mateix, en el primer any de Brexit les empreses catalanes han incrementat un 8,24%, sis punts percentuals més que l’any anterior, les exportacions al Regne Unit. En aquest sentit, tant Sentmartí com Mòdol han remarcat que la sortida del Regne Unit de la UE “no ha tingut efectes negatius” en les exportacions del sector agroalimentari català.

Tags: Agroalimentació, alimentació, augment, carn, Catalunya, cereals, comerç, empreses, exportacions, fruita, gastronomia, indústria, peix, societat, verdura, vins catalans

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
El 78,3% de la població ja té la pauta completa de la vacuna contra la Covid-19
Notícia següent
La Càtedra d’Estudis Marítims, a Palamós, celebra un seminari sobre les recerques d’avantguarda en història i antropologia de la pesca

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes