Neix l’Espai Argudell, dedicat a impulsar la cultura de l’oli i reivindicar la varietat d’oliva autòctona de l’Empordà

Sant Climent Sescebes

La plaça Carles Cusí de Sant Climent Sescebes ha acollit aquest dissabte al migdia la inauguració de l’Espai Argudell, un centre impulsat per la Fundació Terra i Ànima per posar en valor aquesta varietat d’oliva única de l’Empordà.

L’objectiu del nou equipament és difondre el coneixement sobre l’argudell i l’oli que se n’extreu, un producte que connecta amb la terra, la natura i el territori.
Aquest centre d’interpretació, d’accés gratuït, permetrà descobrir, degustar i sentir aquest oli singular, a més d’acollir activitats d’oleoturisme i esdeveniments culturals dirigits a la població local. El pressupost per construir, condicionar i posar en funcionament aquest espai ha estat d’uns 30.000 euros, la meitat dels quals els ha aportat la Diputació de Girona.
L’acte ha comptat amb la participació del president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer; el president de la Fundació Terra i Ànima, Joan Puig, i la directora de l’Espai Argudell, Helena Ullastres, a més d’assistir-hi regidors i veïns de Sant Climent Sescebes, que no han perdut l’oportunitat de visitar el nou equipament.
En la seva intervenció, Miquel Noguer ha posat èmfasi en el fet que l’argudell és una varietat d’olivera exclusiva de l’Empordà –no es pot trobar enlloc més del món– i només engloba unes 2.000 hectàrees, segons la Denominació d’Origen Protegida Oli de l’Empordà: “Estic convençut que aquest projecte generarà un efecte molt positiu a Sant Climent Sescebes i a l’Alt Empordà, i contribuirà a promocionar l’oli de qualitat i a recuperar més hectàrees d’aquesta varietat, un tresor que hem de cuidar entre tots”.
L’Espai Argudell forma part del projecte rural de la Fundació Terra i Ànima, que treballa per recuperar olivars de la varietat autòctona argudell davant el risc d’abandonament per la manca de relleu generacional i la poca viabilitat econòmic. Mitjançant l’agricultura ecològica i regenerativa, la fundació vol revitalitzar aquests olivars, preservar el patrimoni paisatgístic dels aspres de l’Albera i regenerar els sòls.
Actualment, la fundació gestiona quinze hectàrees d’oliveres argudell en recuperació als municipis de Sant Climent Sescebes, Espolla i Rabós d’Empordà, en col·laboració amb els productors de l’oli ecològic 3VESSANES.

Tags: agricultura, argudell, cultura, gastronomia, inauguració, oli d'oliva, oli de l'emporda, productes de proximitat, Sant Climen Sescebes, societat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Roses reduirà el nombre de parades del mercat dels diumenges per “adaptar-lo als nous temps”
Notícia següent
Inscripcions obertes a Palamós per a poder participar en el curs de guia de busseig i snorkel

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes