Palamós.- L’Espai del Peix de Palamós va quedar petit ahir al vespre per la presentació dels nous números de Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic, dedicats respectivament a “Naufragis a la Costa Brava” i a “El sofregit”.
Prop de 150 persones van assistir a l’acte, que va començar amb les intervencions de Gerard Xarles i Lluís Molinas, editor i coordinador de les publicacions. Seguidament, l’historiador palamosí Gabriel Martín Roig va oferir la xerrada “Naufragis, varades i espolis a la badia de Palamós (segles XVI-XVIII)”, relatant la picaresca i la corrupció existent en aquella època, fins i tot des del mateix ajuntament de la vila, a l’hora de recuperar, custodiar i (re)vendre els carregaments dels vaixells naufragats a la badia de Palamós.
Després va ser el torn de l’escriptor i gastrònom Jaume Fàbrega, que va parlar del que considera sense cap mena de dubte “una de les pedres angulars de la cuina catalana”: el sofregit. Fàbrega va repassar la història del sofregit i va explicar les diferents variants d’aquesta tècnica culinària tant als Països Catalans com a la resta de la Mediterrània. Va tancar l’acte l’alcalde de Palamós, Lluís Puig, que es va congratular de l’èxit d’assistència a la presentació i va felicitar Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic per la seva aposta decidida per la difusió i promoció de la història, la cultura i les tradicions del Baix Empordà i també per seguir afrontant nous reptes com la creació, fa dos anys i mig, de la primera capçalera de gastronomia de l’Empordà.
Al seu torn, Antoni Izquierdo va explicar el que representa per una marca estar acollida pel segell “Girona Excel·lent”: “podríem dir que poder estar dins del segell Girona Excel·lent es pot equiparar a haver rebut un Òscar”. El Baix Empordà compta amb dos productes de sofregit amb aquest segell de qualitat, El sofregit de ceba de Figueres de Quim Matas de la Bisbal d’Empordà (www.elsofregit.com) i el sofregit de ceba i gamba de Toni Izquierdo, del Restaurant Mas dels Arcs de Palamós.
El punt culminant de la presentació, però, va arribar després dels parlaments: de la mà del segell Girona Excel·lent i del xef Toni Izquierdo, els assistents van poder degustar dos tastets elaborats amb el sofregit que envasa i distribueix el mateix Izquierdo: amb la col·laboració de la xef Iolanda Bustos de l’Hotel Restaurant La Calèndula de Regencós i dels cuiners David Muñoz i Filip Geers, van cuinar unes pilotilles amb sèpia, un arròs Carnaroli de l’Estany de Pals i unes gambes de Palamós saltejades amb all tendre alhora que es va presentar en societat la seva nova proposta, unes delicioses prunes confitades que es van servir de postres acompanyades de recuit de Fonteta. Els tastets es van maridar amb els vins negres i blancs Denominació d’Origen Empordà del Mas Geli de les Serres de Pals, un dels cellers joves amb més projecció del Baix Empordà.
1 comentari. Leave new
Felicidades, bien merecido éste éxito por el compromiso , el esfuerzo, dedicación e interés en la divulgación de la comarca y todas las novedades gastronómicas de la provincia y también de todo el territorio.