L’Escala.- Neixen dos nous productes de barreges d’espècies de la mà de l’empresa empordanesa EMPORAROM amb la col·laboració amb el Gremi de Carnissers i Xarcuters artesans de les comarques gironines.
Buscant la gent que millor coneix la carn, i tenint en compte el caràcter de territorialitat de l’empresa, el Gremi de Carnissers i Xarcuters Artesans de les comarques gironines els hi va semblar el millor col·laborador possible per a fer possibles aquestes dues barreges empordaneses d’espècies ecològiques.
Les barreges son espècies per a la carn blanca i espècies per a la carn vermella i pasta, tant en format pel client final en pot de vidre com en format a granel per a que els carnissers facin les seves elaboracions finals pels seus clients.
EMPORAROM neix el 2018 de la inquietud de quatre petits productors ecològics de plantes aromàtiques i medicinals amb la voluntat de posar en valor aquelles plantes autòctones que tradicionalment s’han utilitzat a l’Empordà tant per les seves propietats medicinals com pel seu ús a la cuina.
Conscients de que la societat demana cada vegada coses noves, nous gustos i formes diferents de cuinar, no es podien quedar només en els usos i espècies tradicionals, seguint fidels a la seva voluntat de promocionar allò que és propi del territori i que poden oferir en la qualitat màxima.
Inicialment, van crear cinc barreges d’herbes per infusionar, per les quals han estat guardonats amb el segell de qualitat Girona Excel·lent. De forma natural, el següent producte que havia de veure la llum eren les herbes per la cuina. Així doncs, el 2020 van iniciar la línia de condiments, amb nom genèric “Herbes de l’Empordà”, elaborant una barreja d’herbes comunament utilitzades a la cuina, la “Barreja mediterrània”. Aquesta barreja és d’utilització en un ampli espectre de cuinats (carns, salses, pasta, amanides,…) i també s’ofereix barrejada amb sal marina. Aquest 2021 han ampliat aquesta línia de condiments, presentant-ne dos de nous per a peix en col·laboració amb la Confraria de Pescadors de Palamós i el Museu de la Pesca.
Continuant amb la idea d’ampliar la línia de condiments amb barreges específiques per a determinats productes o plats, van pensar que seria una bona opció fer una barreja d’herbes específiques per carn ja que podria tenir una acceptació al mercat que justifica el seu desenvolupament.
A EMPORAROM tenen el coneixement de cultivar i transformar planta aromàtica, medicinal i condimentaria, però no son cuiners, ni tampoc son experts coneixedors dels usos de les plantes a la cuina de la carn. Per tant el seu objectiu era buscar una col·laboració externa que els ajudés a definir aquest producte.
Buscant la gent que millor coneix la carn, i tenint en compte el caràcter de territorialitat de l’empresa, el Gremi de Carnissers i Xarcuters Artesans de les comarques gironines els hi va semblar el millor col·laborador possible.
S’han definit quatre barreges que es van provar amb carns i coccions concretes, però possiblement també puguin lligar amb altres variacions, de les quals se n’han escollit dues:
Per carn blanca. Barreja d’una selecció acurada de plantes i herbes mediterrànies per potenciar el sabor de la carn blanca. Ideal per a tot tipus de cocció (a la planxa, en maceracions o arrebossats). Ingredients: Menta, marduix, fonoll, marialluïsa i sàlvia.
Per carn i pasta. Barreja d’una selecció acurada de plantes i herbes mediterrànies per donar un toc especial a una carn vermella o a un plat de pasta. Es pot afegir al final de la cocció de la carn a la planxa, en un estofat, en la salsa d’un plat de pasta o a una amanida de pasta.
Ingredients: Orenga, alfàbrega, sàlvia i romaní.