Figueres acollirà del 5 i 6 d’octubre el Fòrum Gastronòmic Ciutat, un esdeveniment culinari que aterra a la capital de l’Alt Empordà en la seva segona edició després que arranqués l’any passat a la plaça de Catalunya de Girona.
Organitzat per l’empresa gironina Incatis amb la col·laboració de l’Ajuntament de Figueres, estarà obert de deu del matí a vuit del vespre i combinarà demostracions culinàries, tasts de productes de proximitat, així com sessions gastronòmiques i concursos. També comptarà amb la presència d’un mercat d’artesans agroalimentaris amb una vintena d’expositors que compartiran cartell amb establiments reconeguts com el Miramar (Llançà), Bar Boia (Cadaqués), Motel Empordà (Figueres) o Empòrium (Castelló d’Empúries).
L’objectiu principal del certamen és el d’apropar la gastronomia i els professionals d’aquest sector al públic en general i, alhora, reivindicar la cuina empordanesa a través de donar visibilitat als productors, restauradors i negocis d’alimentació. A més, també es vol formar i educar al potencial client dels mercats, botigues i establiments de restauració, així com fer valdre la tasca dels agricultors i els proveïdors d’aliments.
Del 5 al 6 d’octubre
Durant dos dies, la Rambla de Figueres serà l’escenari d’un programa farcit d’activitats que comptarà amb demostracions culinàries de la mà de xefs reconeguts, que parlaran del producte local i cuinaran davant dels assistents. També s’hi oferiran diversos tasts de productes de proximitat i concursos. Tindrà diferents espais, tots ells oberts al públic. L’Escenari Gastronòmic, destinat al showcooking, tindrà una capacitat per a 200 persones.
La majoria dels actes seran gratuïts i estaran oberts a tothom tret d’algunes activitats amb tast inclòs que només estarà a disposició dels 36 primers que adquireixin prèviament el tiquet corresponent a la pàgina web. S’hi suma un espai firal de 250 metres quadrats amb una vintena d’empreses expositores perquè els assistents descobreixin, comparin, degustin i adquireixin productes variats com ara formatges, carn, croquetes, oli, derivats de l’anxova i fleca i pastisseria.
La cuina dolça és una de les potes principals d’aquest certamen, que presenta la primera edició del concurs de brunyols de l’Empordà, que es farà a l’Escola d’Hostaleria de Figueres i es permetrà al guanyador posar una parada durant els dos dies que durarà el Fòrum Ciutat. El dissabte, 5 d’octubre, s’explicarà l’evolució dels brunyols al llarg del temps i hi haurà degustació. Seguint amb aquest mateix fil conductor, l’endemà es parlarà de les flaones, unes postres amb més de 200 anys d’antiguitat. Jaume Subirós, xef i propietari d’El Motel Empordà de Figueres, presentarà els taps de Cadaqués i compartirà cartell amb Ramon Duran, de l’Hotel Duran Restaurant i l’encarregat de parlar de la crep Suzette.
La cuina salada també hi tindrà presència i l’equip del Restaurant Miramar protagonitzarà una xerrada amb els arrossos i la cuina del territori com a fils conductors. Un dia abans, Lluís Fernández del restaurant Els Pescadors, tindrà com a plat estrella la Llagosta del Cap de Creus. Tots dos establiments estan situats a Llançà.
Els vins aniran a càrrec de Toni Gerez, cap de sala i sommelier del Restaurant Castell de Peralada, mentre que Manel Vehí, del Bar Boia de Cadaqués, conduirà un vermut amb presència de còctels i diversos productes del segell Girona Excel·lent. Membres del col·lectiu Cuina del Vent, format per professionals empordanesos del món de la gastronomia, faran una sessió sobre la figa. I el restaurant Empòrium, de Castelló d’Empúries, farà una demostració de la seva carta de temporada i de la cuina de mar i muntanya que la caracteritza. El diumenge, 6 d’octubre, l’Escola d’Hostaleria de Figueres i l’Associació d’Amics dels Museus Dalí organitzen de manera conjunta un dinar Dalinià. Per assistir-hi cal reservar el tiquet prèviament a la pàgina web.
Rosa Bel, coordinadora de la programació del Fòrum Gastronòmic, ha afirmat que “el format que presenta el Fòrum Ciutat té l’objectiu de mirar més enllà del professional per centrar-se en el públic en general perquè aquest sigui coneixedor del producte que consumeix, que el pugui valorar i alhora reconèixer com es mereix“. “Passem de l’experiència professional que presenta el Fòrum Gastronòmic a posar el focus en el client final i ho fem a partir de nombroses activitats en què la cuina de territori n’és la principal protagonista“, ha afegit, i ha continuat: “en aquesta edició, el que volem és subratllar que la ciutat de Figueres, des de fa anys, té una sèrie de referents en el camp de la gastronomia i és per això que hem volgut donar veu als establiments de tota la vida i també a aquells més innovadors i que aposten per una cuina més evolutiva“.
L’alcalde de Figueres, Jordi Masquef, s’ha mostrat satisfet que el Fòrum Gastronòmic aterri a la ciutat: “el certamen aproparà la gastronomia i els professionals del sector al públic, i podrem reivindicar la cuina empordanesa. Vivim en una ciutat i un territori privilegiat, en el qual la gastronomia és un dels nostres principals reclams turístics en l’àmbit internacional“. Masquef també ha subratllat que “la participació d’establiments com el Motel Empordà d’en Jaume Subirós, un dels primers restaurants a posseir una estrella Michelin a l’Estat, ja ho diu tot“. I ha afegit: “restaurants com el seu són un punt de referència de la gastronomia, donen valor als productes i porten el nom de Figueres arreu. Establiments de la resta de la comarca com Miramar, Empòrium i Bar Boia també donaran un valor afegit al Fòrum“.
Neix del Fòrum Gastronòmic Girona
Després de la seva posada en marxa l’any passat a la plaça de Catalunya de Girona, el Fòrum Gastronòmic Ciutat repeteix format aquest 2024 a la Rambla de Figueres. El certamen pretén esdevenir un centre culinari a partir del qual els cuiners, sommeliers, enòlegs, productors i empreses alimentàries puguin exposar les últimes novetats del sector a la població i als aficionats a la gastronomia. La proposta neix a partir del Fòrum Gastronòmic Girona, un dels esdeveniments amb més ressò del circuit de la gastronomia, en aquest cas dirigit al públic professional i que ja suma deu edicions superant els 12.000 visitants el març passat.
La presentació del Fòrum Gastronòmic Ciutat, que s’ha fet aquest dijous al matí a Figueres, ha comptat amb la participació de Jordi Masquef, alcalde de Figueres, i els regidors Manel Rodríguez (Promoció Econòmica) i Pilar Sánchez (Fires i Mercats). Per part del Fòrum Gastronòmic, han intervingut Rosa Bel (coordinadora de la programació) i Salvador Garcia-Arbós (director de continguts).
També hi han assistit Aurora Sánchez de Comerç Figueres Associació; Àngel Garcia Pubill del Gremi de Pastissers de Girona; Àngel Segarra i Robert Figueras de l’Associació Flequers de Girona; Pep Amiel i Max Huguet, president i gerent de la Cuina del Vent; Agata Albero d’Inspira Gastronomia; Ramon Duran del Restaurant Duran i Agustí Planas del Dinamic i representant del Castell de Peralada.