Baix Empordà.- Ja es poden trobar a tots els quioscos i llibreries del Baix Empordà els nous números de Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic, dedicats a “Crònica negra” i “La cuina del peix”, respectivament.
Empordà Gastronòmic dedica el seu espai central a “La cuina del peix”, que té una de les seves representacions més autèntiques en la cuina marinera de l’Empordà però que s’estén amb múltiples variants al llarg de la costa catalana però també a l’interior del país. La gran varietat de noms que reben les diferents espècies de peix –algunes d’elles amb denominacions diferents segons el seu mateix port d’origen– és la primera mostra de la gran riquesa de la pesca de casa nostra, un patrimoni tan antic com la mateixa història de la humanitat.
Han passat més de cinc anys des que la publicació va dedicar el seu tema monogràfic a “El mar a taula” (número 3) –amb el complement posterior de “La cuina del bacallà” (número 14)–, i aquest temps és motiu més que suficient per tornar a navegar entre suquets, escabetxos i olles de peix, per viatjar de nou des de la cuina essencial dels pescadors a la barca a les elaboracions contemporànies més sofisticades d’antics plats tradicionals, però també per conèixer espècies tan delicioses però amb poca presència als restaurants com el tallahams, el gatet, el turbot i tantes d’altres. Empordà Gastronòmic, en aquest sentit, s’afegeix a la feina ingent realitzada tant per les administracions –l’Espai del Peix i el Museu de la Pesca de Palamós, el Grup d’Acció Local Pesquer– com per col·lectius gastronòmics tan prestigiosos com La Cuina de l’Empordanet per difondre una “Cultura del peix” que va molt més enllà de les gambes, el lluç i el rap.
Amb articles de Jaume Fàbrega i Abraham Simon-Ferré i receptes dels més reconeguts xefs empordanesos (Tomàs Brull, Iolanda Bustos, Quim Casellas, Adrià Rubio…), “La cuina del peix” proposa una travessia per les diferents manifestacions de la gastronomia marinera de casa nostra, acompanyada de tota l’actualitat de la cuina empordanesa i d’un sentit homenatge a Georgina Regàs. Amb el seu llibre La Cuina de Festa Major i altres plats de la Lola de Foixà (1981) Regàs va escriure, en paraules de Martí Sabrià, “la primera mirada seriosa cap a la recuperació de la cuina tradicional de l’Empordà, que s’havia vist relegada al mon de l’hostaleria i la restauració per plats nouvinguts i genèrics”. Sense Regàs, i abans que ella infinitat de pescadores, peixateres i cuineres anònimes, la gastronomia de casa nostra corria el perill de desaparèixer o, el que és gairebé el mateix, de perdre una part molt important de la seva identitat.