Vall-llobrega.- Les pluges han permès que enguany la collita de bolets hagi resultat d’allò més productiva. Aprofitant aquesta circumstància, restaurants de La Cuina de l’Empordanet han participat a la campanya gastronòmica “Tocats pels bolets” amb uns menús on els bolets han estat els productes estrella.
Del 4 d’octubre al 3 de novembre, els establiments del col·lectiu han servit més de mig miler de menús amb la presència de bolets provinents dels massissos de les Gavarres, el Montgrí, les Cadiretes i també dels turons que decoren la comarca del Baix Empordà.
Els menús de “Tocats pels bolets”, amb preus d’entre 40 i 68 euros, han inclòs dos entrants, dos plats principals, dues postres i també els vins o caves, les aigües i els cafès. En aquest sentit, els menús de la campanya s’han maridat amb productes dels cellers Clos d’Agon, Gramona, Llopart, Mas Oller, Perelada i Rovellats. A banda de bolets, les elaboracions dels restaurants del col·lectiu gastronòmic també estaven integrades per altres productes de temporada i de proximitat com carbasses, magranes, ocells i bacallà.
Els menús de “Tocats pels bolets” s’han pogut tastar a 13 municipis del territori: Begur, Corçà, l’Escala, Llafranc, Llagostera, Madremanya, Palafrugell, Palamós, Pals, Platja d’Aro, Regencós, Torrent i s’Agaró.
Tot i tractar-se de la segona edició, la idea de “Tocats pels bolets” va sorgir fa tres anys, però la sequera del 2016 i 2017 va impossibilitar la celebració. Enguany, aquesta iniciativa ha estat possible gràcies a la presència de bolets i també a les persones que hi ha contribuït, no només els integrants del col·lectiu La Cuina de l’Empordanet, sinó també els visitants d’arreu que han tastat les elaboracions.
La Cuina de l’Empordanet
La Cuina de l’Empordanet és un col·lectiu gastronòmic que aplega 20 professionals de la cuina i de la restauració, i que fa molts anys que treballa en la difusió de la cuina del Baix Empordà i dels productes de proximitat i de temporada.
Fou l’any 1995 quan el grup de restauradors, que des del 1983 organitzava les mostres gastronòmiques de La Cuina de l’Empordanet, va decidir convertir-se en una associació sense ànim de lucre, per treballar des d’aleshores en la millora i la difusió de la cuina d’aquest petit rodal, cada dia i a tota hora, individual i col·lectivament.
Perfils i edats diferents capaços d’intercanviar coneixements i criteris, de complementar propostes i de fer pinya per enlairar la qualitat i el prestigi d’una cuina ancestral que ells s’han encarregat de preservar, però també de posar al dia i d’innovar quan ha convingut i quan la demanda del públic nostrat o forà així ho ha reclamat.