• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
Revista del
Baix Empordà
Empordà
Gastronòmic
  • Actualitat
    • Societat
    • Cultura
    • Salut
    • Patrimoni
    • Medi ambient
    • Gavarres
    • Esports
    • A peu pel Baix Empordà
    • A la vila del Peix Fregit
    • Serveis
  • Gastronomia
    • El rebost d’en Llenas
  • Agenda
  • La revista
  • Hemeroteca
  • Llibres
  • Qui som
  • Contacte

Predir els fongs, optimitzar la collita i afinar l’oferta al consumidor: La intel·ligència artificial revoluciona el vi

15 de Març de 2022

Vilafranca del Penedès / Sant Sadurní d’Anoia.- La intel·ligència artificial guanya cada cop més espai dins el món del vi.

Cinc anys després dels primers creuaments de dades i models predictius per a viticultors i cellers, la tecnologia 4.0 ha avançat discretament per revolucionar el sector. Optimitzar la collita, predir l’aparició de fongs als ceps o ajustar l’oferta als gustos dels consumidors són alguns dels àmbits on es treballa. El clúster vitivinícola INNOVI afirma que la intel·ligència artificial té ara una “maduresa” que dona garanties de futur. “Està aquí per quedar-se. O ens digitalitzem, o difícilment podrem sobreviure en un sector del vi cada cop més competitiu“, assevera a l’ACN el manager d’INNOVI, Eloi Montcada, que destaca la “fiabilitat i precisió” d’aquesta tecnologia.
Treballar la vinya d’una forma més sostenible, estendre la digitalització a tota la cadena de producció, i poder desenvolupar nous productes i serveis són tres eixos on la intel·ligència artificial “juga un paper fonamental“, ressalta Montcada. Després d’anys de proves pilot, col·lectius d’investigadors com el clúster INNOVI i el centre tecnològic Eurecat comencen a constatar els primers resultats. Segueixen treballant noves iniciatives per optimitzar l’elaboració dels vins, des de la vinya fins l’ampolla que arriba al consumidor.
El promotor de tecnologies robòtiques d’Eurecat, Jesús Pablo, adverteix que la maduresa de la intel·ligència artificial obre nombroses possibilitats empresarials i fa una crida al talent català a sumar-s’hi. “La revolució està passant, però hem de protagonitzar-la“, recalca, tot lamentant que “si no, tot es basarà en comprar tecnologia de fora i l’impacte econòmic no es quedarà al territori“.

Primers resultats a la vinya
Els models predictius a la vinya és l’àmbit on més s’ha avançat. Covides, Vallformosa, Celler Pinyol, Juvé & Camps, Codorníu i Gramona són alguns dels cellers que treballen els primers projectes. En alguns casos, es creuen dades històriques d’estacions meteorològiques amb imatges per satèl·lit per predir quin és el moment idoni per aplicar fitosanitaris i anticipar-se a l’aparició de fongs. En altres, el creuament de dades es complementa amb informació recollida amb sensors, fet que permet optimitzar els tractaments i predir la maduració del raïm.
És el cas d’un projecte del centre tecnològic Eurecat testat a Juve Camps. Els últims mesos, han desenvolupat Scorpion, un robot amb diversos sensors que recorre les vinyes per captar informació sobre l’evolució dels ceps. “Això permet obtenir informació molt valuosa per modular els tractaments i reduir l’impacte en el medi ambient“, destaca Pablo, d’Eurecat, que aquesta setmana ha fet una demostració de l’aparell a la Wine Innovation Week.
Els desenvolupadors estimen que el robot es podria comercialitzar d’aquí a tres anys amb una maquinària que en garantiria el funcionament 100% autònom –les proves actuals són teledirigides–. En aquest sentit, l’objectiu és introduir a l’aparell un mapa que concreti les necessitats de cada renglera de ceps, de manera que la màquina tracti cada segment de conreu de forma molt precisa.
Un altre exemple d’aplicació de la intel·ligència artificial a la vinya és a Família Torres, a través del consorci AgrarIA, que uneix 24 empreses de diversos subsectors agrícoles. En aquest cas, la companyia vitivinícola farà assajos a la vinya per, entre altres, optimitzar la predicció de la verema. De retruc, Torres també augura que el treball amb models predictius permetrà tenir capacitat d’ajustar les produccions comprades a pagesos externs.

Monitoritzar els clients per millorar l’oferta
Pel que fa a la distribució de vins, Sumarroca, Upwine i Winelo han desplegat un programari que permet millorar el coneixement i l’experiència del consumidor a través de la monitorització de les compres. Amb un sistema desplegat inicialment a les botigues especialitzades, les empreses poden conèixer els gustos dels clients amb targeta de fidelització per afinar després els productes que els ofereixen. La implantació d’una app per a què els consumidors mostrin les seves preferències és una altra de les eines amb què està previst aplicar la intel·ligència artificial.
Entremig de la tecnologia 4.0 aplicada a la vinya i a la distribució, però, hi ha tot el procés d’elaboració als cellers, un camp de treball on “cal avançar molt més“, destaquen des d’INNOVI. Un dels projectes que està en desenvolupament es basa instal·lar sensors dins les botes de vi, per controlar l’evolució de l’oxigen i del CO2 i detectar qualsevol anomalia de forma ràpida.
Aquest control remot i constant deixa obsolet l’actual sistema de mostrejos aleatoris. El responsable de projectes d’INNOVI, Víctor Tirado, assenyala que això pot permetre “salvar” la producció de nombrosos litres de vi que sovint s’acaben llençant perquè les anomalies es detecten massa tard.

Plaques solars a les vinyes i sensors a les ampolles, el futur
De cara al futur més imminent, en el cas del conreu, INNOVI treballa en la instal·lació de plaques solars a les vinyes amb la intenció de protegir-les dels moments més durs de radiació. Sota les plaques, explica Tirado, s’instal·laran sensors per recollir dades sobre l’evolució dels ceps i així millorar el tractament del conreu. Són plaques solars mòbils pensades per protegir els ceps en moments determinats i, alhora, es plantegen com una font d’ingressos complementaris per als pagesos gràcies a la generació d’energia verda.
Tirado detalla que la intenció és que les plaques fotovoltaiques cobreixin un 30% de la vinya. La previsió és fer una petita prova pilot a finals d’aquest 2022 a Vallformosa per afrontar el 2023 amb capacitat d’implantar mitja hectàrea de plaques en una finca. El clúster està en converses amb diversos cellers per acabar de perfilar la proposta.
D’altra banda, a mitjà termini, un dels àmbits on INNOVI veu un gran potencial per aplicar la intel·ligència artificial és a les ampolles de vi. Tirado lamenta que ara els envasos “no donen dades” mentre celebra que la tecnologia 4.0 obre la possibilitat d’instal·lar sensors a les ampolles, de manera que hi surtin guanyant tant els cellers com els consumidors. La intenció, explica, és que els elaboradors puguin millorar la traçabilitat del seu producte mentre els clients puguin saber, per exemple, si el vi es troba en el moment òptim per ser consumit.

Arxivat com a: Comerç, Gastronomia, Medi ambient, Societat Etiquetat com a: agricultura, Catalunya, digitalització, energies renovables, fongs, innovació, intel·ligència artificial, investigació, medi ambient, societat, sostenibilitat, tecnologia, vins, vins catalans, vinya

Reader Interactions

Deixa un comentari Cancel·la les respostes

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Barra lateral primària

Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic és una publicació trimestral d’àmbit comarcal de difusió dels valors culturals i històrics del Baix Empordà: el seu patrimoni arquitectònic tan ric –especialment l’iber i el medieval–, els seus paisatges tan admirats –el mar i la muntanya–, així com també els seus personatge i oficis, l’art i la literatura, l’educació, el medi ambient o les tradicions.

#josocemporda
#joemplantoalemporda

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l'Empordà gratuïtament al teu correu

Segueix-nos

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Catalunya News

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l'Empordà gratuïtament al teu correu

Footer

Facebook

Facebook Pagelike Widget

Instagram

"L’Hogar Alemán de S’Agaró, una aproximació "L’Hogar Alemán de S’Agaró, una aproximació econòmica en temps de Postguerra”, de @francesc.bosch.torrent (Historiador i escriptor). Podeu llegir l’article complet al número 79 de la @rbaixemporda, “Infants d’ahir i d’avui”, ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 25 d’Empordà Gastronòmic, “Sopes i brous” #historia #cultura #patrimoni #seglexx #nazisme #franquisme #sagaro #santfeliudeguixols #anys40 #costabrava #rafaelmasó
"Amanida de col macerada amb cítrics, arbequina i "Amanida de col macerada amb cítrics, arbequina i flors amb verat semi curat”, de @iolandabustos (xef biodinàmica, especialista en flora comestible). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 25 d’Empordà Gastronòmic, “Sopes i brous”, ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 79 de @rbaixemporda, “Infants d’ahir i d’avui” #empordagastronomic #gastronomia #cuinacatalana #cuinaambflors #cuinatradicional #receptes #floracatalana #costabrava #premsacomarcal
Mossèn "Gumersindo" Vilagran va crear una escola Mossèn "Gumersindo" Vilagran va crear una escola mixta a Bell·lloc, va ajudar a restaurar diversos jaciments prehistòrics... Imatge de l'@arxiu_santacristina que il·lustra l'article "La infància a Romanyà de la Selva al segle XX", de @gloriajaraalberti. El trobareu al número 79 de la @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous" #romanyadelaselva #santacristinadaro #educació #ensenyament #cultura #historia #infants #infancia #patrimoni #seglexx #costabrava #premsacomarcal
Carme Àvila i @carmeferres, promotores del fumet Carme Àvila i @carmeferres, promotores del fumet de peix "La Mar de Dones". Podeu llegir l'entrevista de Jazmina Caballero amb @teresaferres64, una de les fundadores de la cooperativa @lamardedones, al número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 79 de @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui" #sopesibrous #fumet #peix #pesca #pescadors #gastronomia #cuinamarinera #cuinatradicional #km0 #palamos #costabrava
"Josep Dalmau i Carles, fill de Sant Cebrià dels "Josep Dalmau i Carles, fill de Sant Cebrià dels Alls", de @narcissubirana. Podeu llegir l'article complet al número 79 de la @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous" #santcebriàdelsalls
#Gavarres #educació #ensenyament #infants #cultura #historia #seglexx #costabrava #premsacomarcal
"Peix de sopa", d'Alfons Garrido (@museudelapesca "Peix de sopa", d'Alfons Garrido (@museudelapesca de @visitpalamos). Podeu llegir l'article complet al número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 79 de @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui" 
#gastronomia #cuinacatalana #cuinatradicional #pesca #pescadors #cuinamarinera #sopesibrous #sopadepeix #receptes #cultura #patrimoni #palamos #costabrava #empordagastronomic #premsacomarcal
"Néixer en un medi aquàtic a l'Hospital de Palam "Néixer en un medi aquàtic a l'Hospital de Palamós. Entrevista a Yolanda Casabella Casares, coordinadora de les llevadores", de @rosamariamasana. Podeu llegir l'article complet al número 79 de la @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous" #salut #maternitat #hospitaldepalamos #naixement #infants #mare #premsacomarcal
"Recupereu les sopes de peix!", d'@abrahamsimon793 "Recupereu les sopes de peix!", d'@abrahamsimon7932. Podeu llegir l'article complet al número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 79 de @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui" #empordagastronomic #gastronomia #sopesibrous #sopes #pesca #peix #sopesdepeix #cuinacatalana #receptes #cuinaempordanesa #cuinatradicional #costabrava #premsacomarcal
"El joc i els infants. Jocs d'ahir i d'avui", de F "El joc i els infants. Jocs d'ahir i d'avui", de Francesca Ríos i Ullastres (Mestra, Llicenciada en Història- Centre d'Estudis Calongins @colonico1980). Podeu llegir l'article complet al número 79 de la @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous" #cultura #historia
#patrimoni #infants #jocsinfantils#jocs #seglexx #fotosantigues #imatgesantigues #costabrava #premsacomarcal
"Les sopes", de @fabregajaume. Podeu llegir l'arti "Les sopes", de @fabregajaume. Podeu llegir l'article complet al número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 79 de @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui" #sopesibrous #sopes #gastronomia #receptes #cuinacatalana #cuinatradicional #cuinaempordanesa #historia #cultura #patrimoni #empordagastronomic #emporda #premsacomarcal
Bones festes i un millor any 2023! #revistabaixemp Bones festes i un millor any 2023!
#revistabaixemporda #empordagastronomic #baixemporda #cultura #historia #gastronomia #patrimonicultural #patrimoninatural #gastronomia #cuinacatalana #cuinaempordanesa #premsacomarcal #feliç2023 #bonesfestes #bonnadal
"Els fills de la foscor: nens abandonats o de pare "Els fills de la foscor: nens abandonats o de pares incògnits (segles XVI-XIX)", de Ramir Lacasa. Podeu llegir l'article complet al número 79 de la @rbaixemporda, "Infants d'ahir i d'avui", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 25 d'Empordà Gastronòmic, "Sopes i brous" #infants #nensabandonats #historia #palafrugell #seglexix #seglexviii #seglexvii #maternitat #poblespetits #parròquies #premsacomarcal
Acabades de sortir del forn! A partir de demà pod Acabades de sortir del forn! A partir de demà podeu començar a trobar a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda els nous números de @rbaixemporda i Empordà Gastronòmic, "Infants d'ahir i d'avui" i "Sopes i brous" #cultura #historia #infants #educació #ensenyament #patrimoni #gastronomia #cuinacatalana #cuinatradicional #sopes #receptes #costabrava #premsacomarcal
"La gamba blanca, la nova promesa del sector pesqu "La gamba blanca, la nova promesa del sector pesquer", d'Alfons Garrido (@museudelapesca de @visitpalamos). Podeu llegir l'article complet al número 24 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del peix", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 78 de @rbaixemporda, "Crònica negra" #pesca #pescadors #lacuinadelpeix #cuinamarinera #cuinamediterrania #gastronomia #museudelapesca #palamos #costabrava #premsacomarcal
"Georgina Regàs tenia un llimoner a l'eixida", de "Georgina Regàs tenia un llimoner a l'eixida", de @marti.sabria. Podeu llegir l'article complet al número 24 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del peix", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 78 de la @rbaixemporda, "Crònica negra" #cuinatradicional #cuinaempordanesa
#cuinadelesàvies #confitures #gastronomia #homenatge #donesambempenta #donescuineres #gastronomia #costabrava #premsacomarcal #empordagastronomic
Castell de Foixà" (c. 1945), pintura de José M. Castell de Foixà" (c. 1945), pintura de José M. Mascort, Col·lecció privada Mascort, Barcelona. És una de les imatges que il·lustren l'article "El castell de Foixà", de Pau Roig (periodista i escriptor). El podeu llegir al número 78 de la @rbaixemporda, "Crònica negra", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 24 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del peix" #foixa #espaismedievals #castellsdelempordà #patrimoni #patrimonicultural #historia #historiamedieval #castelldefoixà #emporda #costabrava #pinturacatalana #fundaciomascort #premsacomarcal #paisatgesdecataluya #queboniceslempordà
"El viatge dels empordanesos a les Amèriques", d' "El viatge dels empordanesos a les Amèriques", d'@adria.rubio.ruart (xef de l'@leixidarestaurant a @visita_peratallada). Podeu trobar aquesta i moltes altres receptes al número 24 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del peix", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 78 de @rbaix, "Crònica negra" #peratallada #forallac #gastronomia #cuinacatalana #cuinamarinera #lacuinadelpeix #menjardecollons #receptes #turbot #peix #pesca #pescadors #costabrava #premsacomarcal
"Un tastet d’indika. Menjar i beure en època ib "Un tastet d’indika. Menjar i beure en època ibèrica”: Excel·lent vermut aquest diumenge al migdia al @macullastret de la mà de @iolandabustos i @_lagastronomica en el marc del festival #somcultura del Patronat de turisme @costabravapirineu. Una gran experiència! #ullastret #ibers #indiketes #arqueologia #historia #cultura #patrimoni #gastronomia #cuinaantiga#menjardecollons #cuinaambflors #baixemporda #costabrava
Targeta postal de fotografia Granés del paratge d Targeta postal de fotografia Granés del paratge de Treumal de Calonge a principis de la dècada de 1950. És una de les imatges que il·lustren l'article "Calonge i Sant Antoni: estiuejants a Treumal (1889-1936)" d'Esther Loaisa i Joan Molla (Ateneu Popular de @calongesantantoni). Podeu llegir l'article al número 78 de la @rbaixemporda, "Crònica negra", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 24 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del peix" #calongeisantantoni #treumal #platges #costabrava #1950s #fotosantigues #imatgesantigues #seglexx #cultura #historia #patrimoni #turisme #premsacomarcal
"@bodegamasoller, un celler singular i amb una for "@bodegamasoller, un celler singular i amb una forta personalitat", de Pau Roig. Podeu llegir l'entrevista amb Jordi Esteve (gerent), Astrid Caritg (sommelier i responsable comercial) i Marta Arenós (enòloga) al número 24 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del peix", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 78 de la @rbaixemporda, "Crònica negra" #torrent #doemporda #vinsdoemporda #vinsdelemporda #gastronomia #cellers #enologia #enogastronomia #costabrava #empordagastronomic

Twitter

A Twitter List by jordimolins

Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic
Tel. 646554923 · redaccio@revistabaixemporda.cat · www.revistabaixemporda.cat · www.empordagastronomic.cat
BAIX EMPORDÀ

Utilitzem galetes (cookies) per poder oferir la millor experiència al nostre web. Si hi continua navegant assumim que hi està d'acord.AcceptarPolítica de privadesa