Casellas i Sabrià, a la Càtedra de Gastronomia de la UdG: “Quan s’uneixen arquitectura i gastronomia són un valor a l’alça per la captació del turisme”

Calonge i Sant Antoni / Llafranc.- Quim Casellas, xef del restaurant Casamar, de Llafranc, que té una estrella Michelin, i l’arquitecta Anna Sabrià van coincidir ahir en una ponència de la Càtedra de Gastronomia, Cultura i Turisme Calonge i Sant Antoni de la Universitat de Girona que “quan l’arquitectura i la gastronomia s’uneixen són un valor a l’alça per la captació del turisme. L’experiència gastronòmica va més enllà dels plats i, invertir en reformes en el local ajuda a fidelitzar el client perquè ho veu com una deferència cap a ell”.

Ambdós van ser els protagonistes d’una conferència sobre arquitectura i gastronomia organitzada per la Càtedra amb la col·laboració de l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni. Des del mateix Casamar –els assistents ho van seguir online–, el xef i l’arquitecta van tractar diferents temes relacionats amb les seves professions, com la fusió entre l’arquitectura i la gastronomia o el fet que Sabrià dissenyés les obres de renovació i ampliació d’aquest establiment de Llafranc.
Sota el títol “Arquitectura i Gastronomia: La mise en place de l’espai gastronòmic”, Casellas i Sabrià van tractar temes com el treball conjunt entre arquitectes i cuiners. Els dos van coincidir en “l’experiència gratificant de treballar junts” quan fa cinc anys l’arquitecta palafrugellenca va dissenyar les reformes de la nova cuina del Casamar, amb una estrella Michelin i des d’aquesta setmana també amb un sol de la Guia Repsol. “Jo vaig dibuixar un esbós del que era el meu somni, però perquè hi cabés tot el que volia, havíem de tocar l’estructura, falcar l’hotel”, recorda Casellas. Sabrià apunta que “en Quim es va deixar assessorar, no va ser inamovible, hi havia unes premisses molt clares, la zona de rentat, per exemple, la vam canviar de costat. Havíem de fer la cuina en tres mesos i mig i va ser un subidón, hi havia la pressió d’acabar-la en aquest termini perquè hi havia reserves”. Sabrià subratlla que “la relació va ser molt positiva, van ser uns mesos intensos. Tothom es va posar les piles, l’objectiu era fer una cuina maca i es va crear; era bàsic que tingués una funcionalitat i un ordre; que es convertís en una màquina perfecta”.
Es va passar d’una cuina tancada al públic a ser oberta: “El circuit d’una cuina de restaurant” –afegeix Sabrià– “no té res a veure amb el d’una domèstica. En Quim volia veure a tothom, des del cuiner a l’encarregat de rentar els plats. Ell havia d’estar a l’espai central, al cor de la cuina, amb una illa central de 360º”. Segons Casellas, “ara amb l’obertura de la cuina es facilita el feedback entre cuiner i comensals. Dona una seguretat alimentària perquè es veu tot el que manipules, no hi ha res a amagar i és agraït per part de l’usuari”. La cuina del Casamar va ser finalista als Premis d’Arquitectura de les Comarques de Girona.
La Càtedra de Gastronomia, Cultura i Turisme Calonge i Sant Antoni de la Universitat de Girona ha introduït per primer cop el món de l’arquitectura entre les seves activitats i va escollir Casellas i Sabrià per iniciar, d’aquesta manera, un cicle sobre arquitectura i gastronomia que tindrà continuïtat en els propers mesos. El xef i l’arquitecta es coneixen per ser de Palafrugell i, laboralment, els uneix aquestes obres de reformes i ampliació. Ambdós coincideixen que “l’arquitectura i la gastronomia, quan es fusionen, són un valor a l’alça per la captació del turisme. A les xarxes socials el que més hi apareix és paisatge, gastronomia i arquitectura. Actualitzar els locals suposa una revalorització, té un retorn perquè inverteixes en el client i ell ho sent com una deferència, se sent partícip i recompensat”. Casellas i Sabrià també afirmen que “en un restaurant no es valora només el menjar, també el lloc, l’atmosfera, la llum”.

Casellas i Sabrià, amb diferents projectes propis
Casellas té 45 anys i va començar de molt jove a treballar en aquest hotel familiar de la Costa Brava. S’ha format en les cuines de Carles Gaig, Joan Roca i Fermí Puig, a més d’iniciar-se en el món culinari amb Joan Piqué. Des de fa anys regenta el Casamar amb la seva germana, Maria Casellas, que dirigeix la sala. Ha viatjat com a ambaixador de la seva cuina a la Xina, Londres, Estats Units, París, Portugal i Alemanya. A partir del 2014, arran de l’esdeveniment solidari “Te invito a cenar a Madrid”, va crear el projecte “Entaulats”, a Palafrugell, que apropar el món de la cuina i els hàbits saludables a diferents col·lectius, com el dels voluntaris de diferents associacions locals, discapacitats, col·legis i instituts, entre altres. Forma part del col·lectiu La Cuina de l’Empordanet i del moviment Slow Food.
Anna Sabrià va dissenyar les obres de renovació de la cuina del Casamar el 2016. De 42 anys, també ha treballat en reformes d’altres restaurants de renom, com el Miramar, de Llançà; el Bo.TiC, de Corçà, i Les Magnòlies, d’Arbúcies. La també aparelladora disposa del seu propi despatx i dissenya projectes de diferent escala: des l’àmbit urbà i l’espai públic, al món rural i al paisatgisme; passant pel desenvolupament de projectes comercials, turístics, d’habitatges i disseny d’interiors.

La Càtedra de Gastronomia, Cultura i Turisme Calonge i Sant Antoni
La Universitat de Girona (UdG) i l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni van crear, el 2014, la Càtedra de Gastronomia, Cultura i Turisme Calonge i Sant Antoni, amb la qual es pretenia dotar la universitat d’un centre de referència internacional d’àmbit acadèmic en la temàtica de la gastronomia, desenvolupant especialment el seu vincle amb la cultura i el turisme. La creació d’aquesta càtedra va ser possible gràcies al compromís de l’Ajuntament de la població baixempordanesa que li dona nom, que va assumir el projecte des de l’inici i s’ha fet càrrec del seu finançament. Josep Roca, cambrer de vins del reconegut Celler de Can Roca, és el president d’honor de la càtedra, que està actualment dirigida per la doctora Dolors Vidal.
Reconeguts xefs com Ferran Adrià, Gastón Acurio, Joan Roca, Fina Puigdevall, Jordi Cruz, Raül Balam, Marc Gascons i Paco Pérez han estat protagonistes de diferents conferències i taules rodones els darrers anys. El principal objectiu de la Càtedra és la promoció d’estudis que s’encavalquin sobre els tres eixos de la gastronomia, la cultura i el turisme, així com la difusió d’aquest coneixement, tant a un públic especialitzat com a la ciutadania en general. Aquest objectiu general es complementa amb la voluntat de la UdG de posicionar-se internacionalment com a un referent en aquest àmbit, enfortint així els vincles amb estudis d’humanitats, turisme o tecnològics aplicats a l’alimentació.

Tags: arquitectura, Calonge i Sant Antoni, Casamar de Llafranc, càtedra, cultura, disseny, gastronomia, ponència, restauració, restaurant, societat, turisme
Notícia anterior
Comencen les obres de reforma del Museu d’Arqueologia de Catalunya-Empúries a l’Escala
Notícia següent
L’Oficina Covid de Calonge i Sant Antoni ha atès gairebé 200 persones

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes