Vilablareix (ACN).- El xef i propietari del restaurant Bo.TiC de Corçà, Albert Sastregener, ha guanyat el Premi Nacional de Gastronomia d’aquest 2022.
Es tracta de la vintena edició d’aquests guardons que s’han entregat aquest dimecres a la nit en un sopar al Mas Marroch de Vilablareix. A part de Sastregener, aquest 2022 també han reconegut la xef del restaurant el Ventador de Barruera amb el Premi Revelació. Joan Junyent, del restaurant Windsor de Barcelona, ha estat distingit amb el Premi Cap de Sala d’enguany. L’Acadèmia Catalana de Gastronomia també ha premiat a la directora de cinema Carla Simón per la seva última pel·lícula “Alcarràs” i la importància dels cultius i de la gent que hi treballa.
L’Acadèmia Catalana de la Gastronomia ha celebrat la 20a edició d’aquestes guardons dos anys després que la pandèmia obligués a cancel·lar el sopar de gala. I el retorn ha estat més especial que mai perquè ha anat de la mà dels germans Roca en un àpat a l’espai que destinen els gironins als esdeveniments.
El restaurant Bo.TiC de Corçà compta amb dues estrelles Michelin (la segona la va rebre el 2020) i ofereix una gastronomia creativa d’arrel catalana. Sastregener ha afirmat que el premi és “tot un honor” i que el seu màxim repte després del reconeixement és “transmetre felicitat” als clients del restaurant de Corçà. Albert Sastregener ha incidit en la importància de la “família” personal i professional que s’ha creat en el Bo.TiC per tirar endavant aquest projecte gastronòmic.
L’edició amb més participació
El president de l’Acadèmia Catalana de Gastronomia, Carles Vilarrubí, ha recordat que amb aquest sopar al Mas Marroch s’ha recuperat el format tradicional de la gala d’entregues dels premis, que es fan entremig de l’àpat. Vilarrubí, a més, ha detallat que aquesta és la primera edició dels premis que es fan fora de Barcelona i és l’edició amb més participació. “Això vol dir que la cuina està fora de Barcelona, al territori, i ens hem de moure per acostar-nos-hi“, ha afegit el president de l’Acadèmia Catalana de Gastronomia.
Els premis han comptat amb la presència del president de la Generalitat, Pere Aragonès, que ha entregat el guardó al Premi Nacional de Gastronomia. En la clausura de l’acte el president de la Generalitat ha remarcat la importància que té la gastronomia per “brodar” el sector de l’alimentació, un dels més estratègics pel Govern. Aragonès ha recordat que a través de la cuina es pot “posar en valor” la feina dels productors i també d’altres actors que contribueixen en la cadena alimentària com el petit comerç, entre d’altres fabricants. Per això considera que malgrat “ser un país petit en nombre d’habitants” la cuina demostra que Catalunya “és un país molt gran” que sap resumir bona part dels valors en un plat.